ISTORIJA KAFE
Kafa ima dugu i zanimljivu istoriju koja seže unazad vekovima. Legenda kaže da je kafa prvi put otkrivena u Etiopiji, oko 9. veka. Prema toj legendi, pastir po imenu Kaldi primetio je da su njegove koze postale veoma živahne. Kaldi je odlučio da isproba te plodove i primetio je da mu daju energiju i održavaju budnost. U Etiopiji se prvobitno koristila kao dodatak jelu ili za pravljenje vina.Kao topli napitak se konzumira u XV veku na prostoru Arabijskog poluostrva (područje današnje države Jemen).
PRVI IZVORI KAFE
Prvi koji su je koristili i spremali na način istovetan današnjim bili su hrišćanski monasi. Krajem narednog veka upotreba kafe raširila se i na ostatak srednjeg istoka i severne Afrike. Kafa je postala popularna zbog svojih stimulativnih efekata i brzo se proširila kroz islamski svet. Kafa je postala deo svakodnevnog života u Istanbulu, a potom i u drugim delovima Osmanskog carstva.
Trgovina kafom ubrzo se počela širiti po čitavoj Evropi, a kasnije i na američkom kontinentu gde su biljku kafe doneli kolonisti. Dve najčešće uzgajane vrste kafe su arabika i robusta. Arabika čini 75-80% ukupne svetske proizvodnje kafe, a robusta oko 20%. Ostale poznate vrste su liberica, excelsa, stenophylla, arabusta. Postoji više načina pripremanja kafe a neki od najpopularnijih su: turska kafa, filter kafa, espreso, instant kafa, irska kafa i kapućino. Današnji naveći proizvođač kafe je južnoamerička država Brazil gde se godišnje proizvede oko 7 tona kafe. Proizvodnja kafe je, nakon nafte, druga najveća na svetu.
Evropa je upoznala kafu u 17. veku, a prve kafeterije otvorene su u Veneciji, jednoj od najvažnijih trgovačkih spona između Zapada i Istoka. S toga i današnji naziv za kafu vodi poreklo od italijanske reči caffè. Čak i prvi kafić otvoren u italijnskom Rimu 1645. godine. a zatim su se brzo proširile po celom kontinentu. Kafa je postala centralni deo društvenih okupljanja i mesto gde su ljudi diskutovali, razmenjivali ideje i često se okupljali.
Danas se kafa pije širom sveta, a neka od mesta gde se najviše konzumira su zemlje poput Etiopije, gde se prvi put otkrila, ali i zemlje Južne Amerike.Poput Brazila i Kolumbije koje su danas među najvećim proizvođačima kafe. Takođe, Evropa, posebno zemlje kao što su Italija i Francuska, poznate su po svojoj kafi koja se često pije u kafeterijama ili restoranima. U poslednje vreme, kultura kafe se proširila i na druge delove sveta.Uključujući i azijske zemlje, gde su specifični načini pripreme postali popularni.
KAFA U SRBIJI
U Srbiji se kafa konzumira već dugo vremena. Popularnost i široka dostupnost kafe kao napitka postala je uočljivija tokom 19. i 20. veka. Kafa je postala sastavni deo svakodnevnog života, posebno u urbanim područjima i gradovima.Tokom vremena, kultura pijenja kafe u Srbiji je evoluirala. Tradicionalno, pijenje turske kafe bilo je veoma popularno. Taj običaj je i dalje prisutan u mnogim domovima. Međutim, sa globalizacijom i širenjem različitih kafića i lanaca kafića, različite vrste kafa poput espresa, cappuccina i drugih postale su široko dostupne i popularne među ljudima u Srbiji.
Kafići su postali neizostavan deo kulturne scene. Posebno u većim gradovima kao što su Beograd, Novi Sad i Niš, gde ljudi često odlaze da se sastanu, razgovaraju ili jednostavno uživaju u šoljici omiljenog napitka. Takođe, porodični domovi i dalje često imaju tradiciju ispijanja kafe kao deo svakodnevnog rituala. Kafa je postala simbol društvenih okupljanja, razgovora i relaksacije, čime je postala neizostavni deo života mnogih ljudi u Srbiji.
Malo šire o istoriji kafe pročitajte na ovom linku.
KafaShop Team